Samen Beslissen

MGV bij Samen Beslissen

Samen beslissen in de zorg is van groot belang omdat het ervoor zorgt dat de patiënt actief deelneemt aan zijn of haar eigen behandeling en zorgproces. Het stelt de patiënt in staat om zijn of haar wensen en behoeften kenbaar te maken en mee te werken aan het opstellen van een behandelplan dat aansluit bij de persoonlijke situatie en voorkeuren van de patiënt. 

Samen beslissen kan leiden tot een verhoogd vertrouwen en tevredenheid van de patiënt, wat kan bijdragen aan sneller en beter resultaat van de behandeling. Het is daarom belangrijk dat zorgverleners de patiënt actief betrekken bij het nemen van beslissingen over hun eigen zorg.

Motiverende gespreksvoering (MGV) is een belangrijke vaardigheid bij het samen beslissen omdat het helpt om de patiënt te activeren en te betrekken bij het zorgproces. Het uitgangspunt van Samen Beslissen heeft belangrijke overeenkomsten met de basishouding van MGV.

Bij Buro Sherpa hebben we in samenwerking met een zorggroep een nascholing Samen Beslissen ontwikkeld. 

Samen Beslissen en MGV

Wat hebben MGV en Samen Beslissen gemeen?

  • Beide benaderingen richten zich op de patiënt en proberen de betrokkenheid van de patiënt te vergroten door hem of haar te helpen om eigen motivatie te ontdekken en te versterken. 

  • Beide benaderingen benadrukken het belang van goede communicatie tussen de zorgverlener en de patiënt. Door de patiënt actief te betrekken bij het beslissingsproces en door te luisteren naar de specifieke behoeften en wensen van de patiënt, kunnen zorgverleners een gevoel van vertrouwen en respect opbouwen.

  • Beide benaderingen kunnen leiden tot duurzame veranderingen in gedrag en een verbetering van de kwaliteit van leven. Door de patiënt te helpen om eigen motivatie te ontdekken en te versterken, kan de patiënt gemotiveerd raken om veranderingen aan te brengen in zijn of haar leven en deze veranderingen op de lange termijn vol te houden.

  • Beide benaderingen vereisen dat zorgverleners bepaalde vaardigheden ontwikkelen en tijd nemen om deze vaardigheden te beheersen. 

Nascholing Samen Beslissen

Ben jij een zorgmedewerker die graag wil leren hoe je samen met patiënten kunt beslissen over hun behandeling en zorg? Dan is onze nascholing Samen Beslissen iets voor jouw organisatie!

Tijdens deze nascholing leer je hoe je motiverende gespreksvoering kunt toepassen om patiënten te activeren en te betrekken bij het zorgproces. Je leert hoe je de stappen van het proces doorloopt met de patiënt en hoe je valkuilen voorkomt. Je krijgt praktische tips en oefeningen om meteen in de praktijk te gebruiken.  Neem snel contact op om navraag te doen naar onze nascholing Samen Beslissen en leer hoe je patiënten nog beter kunt betrekken bij hun eigen behandeling en zorg!

We horen graag je vraag

06 41240508

Email rutgertop@gmail.com