Duurzame gedragsverandering

Gedragsverandering voor een gezond leven

Het is belangrijk om te werken aan duurzame gedragsverandering binnen de Nederlandse zorg, omdat dit kan helpen om de zorgkosten te verlagen, een betere kwaliteit van leven te bieden, bij te dragen aan een duurzame samenleving en een betere werkomgeving te creëren voor zorgmedewerkers. 

Gezondheidsvoorlichting, gedragsverandering en psychologie spelen hierbij allemaal een belangrijke rol.

Com-B Model

Het COM-B model is een model voor gedragsverandering dat ontwikkeld is door de Britse wetenschappers Susan Michie en Robert West. Het model is gericht op het begrijpen en beïnvloeden van gedrag.

fasen van gedragsverandering model

Fases van Gedragsverandering

De fasen van gedragsverandering zijn de stappen die mensen doormaken wanneer ze proberen hun gedrag te veranderen. Deze fasen worden vaak gebruikt om te begrijpen hoe mensen gedrag veranderen en om hen te helpen dit proces te doorlopen.

Stoppen met roken

Als zorgverlener kan je een belangrijke rol spelen bij het helpen van mensen om te stoppen met roken. Dit kan in alle fasen van het veranderproces. Leer hier meer over wat jij kunt doen.

Modellen die helpen

Het COM-B model van gedragsverandering kan helpen om inzicht te krijgen in de verschillende factoren die invloed hebben op gedrag. Dit model stelt dat gedrag bepaald wordt door drie factoren: capaciteiten (wat iemand kan doen), motivatie (wat iemand wil doen) en de omgeving (wat iemand om zich heen ziet). Door te werken aan deze factoren, kan duurzame gedragsverandering bewerkstelligd worden.

Daarnaast kunnen de fases van gedragsverandering van Prochaska en DiClemente ook helpen om te begrijpen hoe mensen werken aan gedragsverandering. Volgens deze fases gaan mensen door verschillende stadia voordat ze duurzame gedragsverandering bereiken: overweging van het probleem, besluit om te veranderen, actie en onderhoud. Door te werken aan deze fases, kan gedragsverandering bevorderd worden.

Van ZZ naar GG

In samenvatting is het belangrijk om te werken aan duurzame gedragsverandering binnen de Nederlandse zorg, omdat dit kan helpen om de zorgkosten te verlagen, een betere kwaliteit van leven te bieden, bij te dragen aan een duurzame samenleving en een betere werkomgeving te creëren voor zorgmedewerkers. 

Door kennis van gedragsverandering, motiverende gespreksvoering en functional imagery training kunnen we duurzame gedragsverandering bevorderen.

We horen graag je vraag

06 41240508

Email rutgertop@gmail.com