Stoppen met roken

Hoe kan je iemand motiveren om te stoppen met roken?

Als zorgverlener kan je een belangrijke rol spelen bij het helpen van mensen om te stoppen met roken. Dit kan in alle fasen van het veranderproces.

De kern van de Nederlandse zorgrichtlijn(pdf) is als volgt:

 1. Alle rokers krijgen regelmatig een stopadvies
 2. Rokers die twijfelen motiveer je om te stoppen door Motiverende Gespreksvoering
 3. Rokers die gemotiveerd zijn om te stoppen begeleid je

Er zijn verschillende manieren om te stoppen met roken, en het is belangrijk om te kiezen voor een methode die bij de persoon past. Het is bekend dat een combinatie van begeleiding en hulpmiddelen als nicotinepleisters of medicatie het beste werken. 

Het is ook nuttig om een steunsysteem op te bouwen, zoals het aansluiten bij een supportgroep of het vragen om hulp van vrienden en familie. Als zorgverlener kan je mensen motiveren, helpen bij het kiezen van de juiste methode, een plan maken en het opbouwen van een steunsysteem.

functional imagery training FIT cursus gesprekstechnieken
functional imagery training coaching fit f.i.t.

Actieplan stoppen met roken

Bij het stoppen met roken zijn een aantal stappen erg belangrijk. Hierbij kun je als zorgverlener een belangrijke rol spelen. Wanneer je deze stappen niet neemt wordt de kans van slagen veel kleiner. 

Belangrijke acties:

 1. De motivatie voor stoppen, én de functie van het roken bespreken
 2. Het juiste hulpmiddel kiezen
 3. Een stopdatum kiezen
 4. Moeilijke momenten in kaart brengen en erop voorbereiden
 5. Sociale steun organiseren
 6. Terugval voorkomen
Stoppen met roken kan moeilijk zijn, vooral als mensen het alleen proberen te doen. Als hulpverlener kan je een belangrijke rol spelen in het aanbieden van ondersteuning en het geven van advies tijdens dit proces. 
 
Door te helpen bij het kiezen van een geschikte methode, het opbouwen van een steunsysteem en het maken van een plan, kan je mensen helpen om succesvol te zijn in het stoppen met roken en te profiteren van de talrijke gezondheidsvoordelen die dit met zich meebrengt.

Patienten begeleiden? Buro Sherpa kan helpen

Patienten begeleiden bij het stoppen met roken is niet altijd makkelijk. Het vraag kennis over hulpmiddelen, en wat werkt, en bepaalde gespreksvaardigheden. Buro Sherpa geeft nascholingen over stoppen met roken begeleiding voor zorgverleners. Onderwerpen die daarbij aan bod kunnen komen zijn:

 • Het bespreken van rookgedrag en motivatie om te stoppen
 • Het gebruik, de werking, bijwerkingen en contra-indicaties van veelgebruikte hulpmiddelen
 • Het maken van een stopplan
 • Rookgedrag in Nederland, en het zorgbeleid daarbij
 • Het bespreken van moeilijke momenten en terugval
 • Etcetera
Zo nodig kan een training op maat gemaakt worden voor jouw organisatie. Wil je hier meer over weten? Neem hieronder contact op of kijk eerst de video hieronder.
 
Ook voor trainingen over Motiverende GespreksvoeringDuurzame Gedragsverandering of Functional Imagery Training kun je contact opnemen.

We horen graag je vraag

06 41240508

Email rutgertop@gmail.com