Functional Imagery Training

Wat is Functional Imagery Training?

Functional Imagery Training (FIT) is een nieuwe manier om je gedrag te veranderen. FIT werkt door middel van coaching en traint iemand in het gebruik van de eigen verbeelding om zichzelf te motiveren. Daardoor werkt  FIT enorm goed bij het helpen van mensen om hun leefstijl te veranderen en heeft het meer resultaat in vergelijking met andere methoden. 

De wetenschap achter Functional Imagery Training

Functional Imagery Training rust op 3 wetenschappelijke pijlers. Ten eerste is er Motiverende Gespreksvoering. Door middel van deze manier van gesprekken voeren worden doelen gesteld, besproken wat belangrijke waarden zijn en hoe iemand zijn toekomst voor zich ziet. 

Ten tweede is er de bewezen methode van als-dan plannen. Dit is een manier van toekomstplannen maken die goed werkt. Gabrielle Oettingen is de wetenschapper die hier veel onderzoek naar heeft gedaan. 

Tenslotte is er veel onderzoek gedaan naar de rol van je verbeelding bij het krijgen van hunkeringen, ergens erg veel zin in hebben of gemotiveerd raken voor iets. Met andere woorden, wanneer je ergens erg veel zin in krijgt, is dat vaak omdat je het je al helemaal hebt ingebeeld.

Samenvattend kan Functional Imagery Training gebruikt worden voor veel verschillende doelen. Zo is het met veel succes gebruikt om eetgewoonten te veranderen, alcoholverslaving te behandelen en meer te gaan bewegen. Onderzoekers in Engeland hebben uitgebreid laten zien hoe effectief FIT kan zijn.

functional imagery training FIT cursus gesprekstechnieken

FIT Practitioner worden

Wil jij als coach voorop lopen en jezelf blijven ontwikkelen? Sluit je dan aan bij de groeiende groep FIT-Pioniers in Nederland.

Kennismakingsworkshop

Help jij mensen om hun gedrag te veranderen? Maak dan kennis met Functional Imagery Training tijdens een gratis workshop.

functional imagery training coaching fit f.i.t.

Coaching

Met F.I.T. coaching helpen we je volhouden én plezier beleven aan je verandering. De methode waarmee we werken is uniek in Nederland, én wetenschappelijk ontwikkeld en getest.

Videomateriaal

Dr. Linda Solbrig heeft verschillende video’s gemaakt waarin ze Functional Imagery Training uitlegt en demonstreert. Hieronder vind je een selectie van verschillende van deze video’s

functional imagery training workshops

Functional Imagery Training-Practitioner worden

Bij Buro Sherpa zien we het als onze missie om FIT meer bekendheid te geven in Nederland, omdat we coaches willen helpen nóg meer effect te halen. De opleiding tot FIT-Practitioner zal jou helpen wanneer:

  • Jij mensen helpt met veranderingen van leefstijl
  • Je mensen wilt motiveren voor hun doelen
  • Jouw coachees baat hebben bij meer doorzettingsvermogen
  • Je coachees zelfredzaam wilt maken op weg naar nieuw gedrag
Tenslotte is er veel onderzoek gedaan naar de rol van je inbeelding bij het krijgen van hunkeringen, ergens erg naar verlangen of gemotiveerd raken ergens voor. Met andere woorden, wanneer je ergens erg veel zin in krijgt, is dat vaak omdat je het je al helemaal hebt ingebeeld.
 

Wil jij mee voorop lopen?

Wil jij als coach voorop lopen jezelf blijven ontwikkelen? Sluit je dan aan bij de groeiende groep Functional Imagery Training Pioniers in Nederland. In mei en juni zal de volgende opleiding voor Nederlandse coaches plaatsvinden, en er is nog plek.

Vragen over Functional Imagery Training

Most frequent questions and answers

In gesprek

Ten eerste gaan de coach en coachee met elkaar in gesprek. Door middel van Motiverende Gespreksvoering bespreken ze waarom iemand iets wil bereiken, hoe de gewenste toekomst eruit zou zien en hoe iemand daar zou kunnen komen. 

Oefenen

Ten tweede ga je met Functional Imagery Training oefenen om in jouw verbeelding te ervaren hoe je gewenste toekomst zou voelen of eruit zien, en de stappen die je wilt zetten doorlopen. Als een topvoetballer die in gedachten oefent op het nemen van een penalty en zichzelf wereldkampioen ziet worden. 

Wat wil je bereiken?

Tijdens een sessie gaan we het hebben over wat je wilt bereiken en waarom, hoe je dat zou kunnen doen en wat je vroeger al heeft geholpen. Vervolgens gaan we hiermee inbeeldingsoefeningen doen. Zo’n sessie duurt 45 – 60 minuten. Vervolgens ga je ook thuis aan de slag met oefeningen.

Werk aan jouw doel

Door deze ervaringen, beelden en sensaties in gedachten te gebruiken, word je steeds beter in jezelf motiveren en jezelf beheersen. Hierdoor kun je uitdagingen overwinnen en blijf je gefocust op het werken aan jouw doel.

F.I.T. is uniek omdat het erop gericht is om jou onafhankelijk van een coach of diëtist te maken. Het is ontworpen om jou uit te rusten met alle vaardigheden die je nodig hebt om uiteindelijk je eigen coach te worden. In die zin is Functional Imagery Training geen therapie maar een life skill die je kunt toepassen op nieuwe doelen en in nieuwe situaties.

Daarom is het ook geschikt voor iedereen boven de 16 die een doel heeft om aan te werken. 

NB. Zelfs mensen die niet in beelden kunnen denken (dit heet afantasie) kunnen leren F.I.T. te gebruiken met alle andere zintuigen die we hebben.

Je leert om vol te houden en jezelf te motiveren met F.I.T. Onderzoek laat zien dat F.I.T. veel betere resultaten geeft dan de standaard leefstijlbehandeling. 

Met F.I.T. leer je niet alleen gezonder te worden. Je leert eigenlijk een nieuwe life skill die je ook kunt gebruiken voor andere doelen in je leven.

FIT is gebaseerd op twee decennia onderzoek waaruit blijkt dat mentale beelden sterker emotioneel geladen zijn dan andere soorten gedachten. Onze verbeelding is wat ervoor zorgt dat mensen hunkeren naar sigaretten en voedsel, en deze gedachten bijna niet meer kunnen loslaten. Maar dezelfde beelden kunnen ons ook helpen om obstakels te overwinnen en gemotiveerd te raken om ons doel te halen.

Tot 5x zoveel effect

Wetenschappelijk onderzoek heeft laten zien dat mensen met FIT 5x zoveel gewicht kwijtraakten dan bij een standaardbehandeling. Daarnaast is FIT gebruikt om mensen te helpen bij hun alcoholverslaving, meer te gaan bewegen en zelfs in het Britse leger om soldaten te helpen doorzetten. 

F.I.T. kan gebruikt worden door coaches, leefstijlcoaches, dietisten en psychologen die mensen helpen om hun gedrag te veranderen. Wil je meer weten over training en workshops, kijk dan eens op onze trainingspagina.

functional imagery training coaching fit f.i.t.

Coaching met Functional Imagery Training

Veel mensen hebben van alles geprobeerd om gezonder te gaan leven, maar het lukt niet om vol te houden. Dit heeft als gevolg:
  • Je merkt dat je te weinig energie hebt in het dagelijks leven en wilt daar iets aan doen
  • Je hebt al van alles geprobeerd om af te vallen en wil nu eens écht veranderen
  • Je weet wel wat je zou moeten doen om je fitter te voelen, maar het volhouden is moeilijk
  • Je hebt een speciaal doel dat je wil bereiken; je wilt in die bruidsjurk passen of die hardloopwedstrijd uitlopen, maar weet niet hoe

Wil jij dit doorbreken? Met Functional Imagery Training Coaching helpen we je volhouden én plezier beleven aan je verandering. De techniek waarmee we werken is uniek in Nederland, én wetenschappelijk ontwikkeld en getest.

Ons team

Linda Functional Imagery Training trainer

Dr. Linda Solbrig

developer & trainer

Linda heeft Functional Imagery Training ontwikkeld tijdens haar onderzoek aan de University of Plymouth in Engeland. Als psycholoog en wetenschapper begeleid ze in Engeland mensen op hun reis naar een betere gezondheid. Tijdens de F.I.T. opleiding maak je kennis met Linda en haar enthousiasme over Functional Imagery Training.

Rutger Functional Imagery Training coach

Rutger Top MSc

trainer & Coach

Rutger is F.I.T. Practicioner, trainer Motiverende Gespreksvoering en leefstijlcoach. Met een achtergrond in Gezondheidswetenschappen helpt hij graag Nederland gezonder maken. Daarvoor geeft Rutger F.I.T. coaching en trainingen en vertelt je met veel plezier meer over Functional Imagery Training.

De wetenschap achter Functional Imagery Training

We horen graag je vraag over FIT

06 41240508

Email rutgertop@gmail.com