Hoe motiveer jij cliënten?
Als leefstijlcoach is het belangrijk om te begrijpen hoe motiverende gespreksvoering en kennis van gedragsverandering u kunnen helpen om cliënten te betrekken bij het aanpassen van hun leefstijl en om hen te ondersteunen bij het aanbrengen van duurzame gedragsveranderingen.
Motiverende gespreksvoering kan helpen om cliënten te ondersteunen bij het overwinnen van obstakels die hen kunnen tegenhouden om gezonde leefstijlveranderingen aan te brengen. Dit kan bijvoorbeeld zijn het ontbreken van sociale steun, het ontbreken van middelen om gezonde keuzes te maken of emotionele barrières zoals stress of depressie. Bovendien kan het gebruik van motiverende gespreksvoering ervoor zorgen dat cliënten zich meer betrokken voelen bij het behandeltraject en dat ze beter begrijpen waarom bepaalde veranderingen nodig zijn, wat kan leiden tot een hogere tevredenheid en een betere medewerking.
Daarnaast kan kennis van gedragsverandering helpen om cliënten te ondersteunen bij het maken van duurzame gedragsveranderingen. Dit kan worden gedaan door het gebruik van beproefde technieken zoals het instellen van realistische doelen, het opbouwen van sociale steun en het aanpassen van het omgevingsgedrag. Door samen met cliënten te werken aan gedragsveranderingen en te streven naar een gezamenlijk behandeldoel, kunt u effectief coaching op leefstijl bieden.
Wil je weten wat Buro Sherpa voor jou kan betekenen? Lees dan snel verder.
Kijk bijvoorbeeld wat jij kunt leren van het COM-B Model of het Transtheoretisch Model van gedragsverandering.
Of leer meer over gesprekstechnieken van MGV, of over Samen Beslissen.